По какво се разпознава качествената пура?

Четири прости правила

Има няколко важни неща за пурата и начина, по който един джентълмен може да я изберете: правилата  са погледни, докосни, помириши и опитай. Ако действията ви изглеждат познати, няма нищо странно. С пурите се постъпва точно както и с жените. Важно е да изберете най-подходящата за вас.

Първото, което трябва да прецените, е колко дълго ще пушите пурата, като основното правило е съвсем логично – по-дългата и по-дебела пура изисква повече време да бъде изпушена. Най-добре е пурата да е между 12 и 15 см дълга с размер на пръстена от 46 до 52. Друго важно правило е да си я купите от добър магазин за пури, като се допитате до опита на продавача ако е специалист. В противен случай ще трябва да разчитате на собствената си преценка и на следните стъпки:

Погледни

Разгледайте обвивката на пурата. Вижте цвета ѝ, както и оформянето на краищата. Цветът ѝ трябва да е наситен и пурата да бъде добре натъпкана. Ако краищата не са добре оформени, то това може да е знак, че пурата е свита набързо и небрежно.

Докосни

Обърнете внимание на теглото на пурата. Колкото по-тежка е, толкова по-добре. Леко я стиснете между пръстите си, за да проверите дали тютюнът в нея не се е овлажнил. Избягвайте пури, които имат издутини и бучки.

Помириши

Прокарайте пурата под носа си над горната си устна и вдишайте аромата ѝ. Така ще усетите и част от нейния вкус.

Опитай

Преди да я опитате и докато още я избирате се съобразете със собствения си вкус. Зависи каква пура предпочитате – лека, средна или тежка. Също така преценете кой вид да закупите според поносимостта ви към никотина, съдържащ се в пурите.