Корабостроителите без обезщетения

Новините

08-03-2014, 16:08

Снимка:

mediapool.bg

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Съкратените работници продължават да се събират два пъти в седмицата пред банката кредитор

Съкратените работници от Бургаски корабостроителните АД  не могат да получат обезщетенията си. Причината е, че на 6 март изтече тримесечният срок, а съдът още не се е произнесъл и не е обявил дружеството в несъстоятелност. Това съобщи пред радио "Фокус" общественият посредник на Бургас Таньо Атанасов.

 "В чл. 4 от закона пише, че правото на гарантирани вземания имат работниците и служителите, които са или са били в трудово правоотношение с работодателя, независимо от срока му и работното време, и на които правоотношението не е прекратено към датата на вписване по търговския регистър на решението по чл. 6 - решение за откриване процедура по обявяване на несъстоятелност. Друго условие е да е прекратено правоотношението през последните три месеца преди датата на вписване в Търговския регистър на решението по чл 6. Тези 3 месеца изтекоха. Това решение не е в техните ръце, но губят правото си на обезщетение – заплатите за октомври и ноември", обясни Атанасов. Той съветва корабостроителите да търсят отговорност от държавата по Закона за отговорността на държавата и общините за действие и бездействие.
По думите на бившия маркетингов директор  Веселин Кабов хората са отчаяни, че няма да могат до получат парите си от Държавния гаранционен фонд. "По оздравителния план на дружеството банката няма никакво желание да се произнесе и там нещата зациклиха.

40 човека има назначени обратно в завода, а останалите седят на улицата", коментира пред медията Кабов. 

Продължават делата, които бившите служители водят срещу работодателя си. Те обаче се препращат в София, където е новата регистрация на дружеството. На въпрос дали са имали нови срещи с ръководството Веселин Кабов е заявил, че никой няма желание да се среща с когото и да е от работниците. Според него очевидно интересите на ръководството са други и то няма намерение да развива дейността, защото в противен случай би намерило работа на хората. Иначе работниците продължават да се събират пред банката, основен кредитор, всеки вторник и четвъртък от 11.00 часа с надеждата да се намери изход.