Ботев най-после изпревари Локо (Пд)

Спорт

08-03-2014, 16:29

Снимка:

botevplovdiv.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Канарите удариха столичните железничари с 4:1

Ботев Пловдив победи гостуващият Локомотив от София с 4:1. Головете за канарчетата вкараха Феребори Доре в 46-ата минута, Абел Анисе в 58-ата, отново Феребори Доре в 71-ата и Серджан Лукин в 91-ата. За гостите точен бе Маркиньос в 38-ата минута минута.

По този начин канарите най-после изпревариха в класирането вечния си съперник от Локо (Пд). Жълто-черните са с актив от 46 точки, докато смърфовете са с 45, но и мач по-малко.

Станимир Стоилов направи само една промяна в състава в сравнение с победата над Нефтохимик в предишния кръг, като върна в стартовата единадесеторка Сивард Спрокел на мястото на Алесандру Бенга. Така Ботев изглеждаше по същия начин като в двубоя срещу Лудогорец.

Домакините имаха пълно надмощия през целия двубой и играта почти изцяло в половината на Локо Сф. Въпреки това, "железничарите" успяха да създадат проблеми на "жълто-черната" отбрана при няколко бързи контраатаки. Играта на "жълто-черните" обаче бе далеч по-разнообразна и с много активни действия на крайните бранители и в халфовата линия, възпитаниците на Станимир Стоилов взеха превес от самото начало и попаденията бяха въпрос на време.

Първата възможност пред една от двете врати бе опасно изпълнение на Куртеан от пряк свободен удар, след който топката мина встрани от вратата. В 14-ата минута отбраната изпусна Гаел, който проби отляво по атаката на Локо Сф и стреля покрай Стаховяк, но и покрай десния страничен стълб зад вратаря на "канарчетата".

В 17-ата минута след отлично разиграна атака Огнянов намери включилия се отдясно Данчо Христов, който центрира ниско към Хамза, но нападателят стреля над вратата. Минута по-късно отново Ботев създаде нова възможност със същите главни действащи лица, но и този път тунизийската "деветка" на "канарите" не успя да нанесе завършващия удар.

В 26-ата минута нова бърза комбинация завари Хамза в ролята на подаващ, но доброто му прострелно центриране не бе засечено от партньора му в атака Доре.

И докато голът пред вратата на Локо Сф се печеше, в 38-ата минута "жълто-черните" позволиха на Маркиньос да излезе на стрелкова позиция в наказателното поле, а бразилецът не сгреши и с удар с левия крак отблизо даде неочакван аванс на своя отбор - 0:1.

Ботев можеше да стигне до изравнителен гол още в следващата минута, но съдийската бригада подмина игра с ръка на Гаел в наказателното поле. Крилото на софиянци спря с дясната си ръка пробив на Йордан Христов, като ситуацията се разви на метър пред погледа на допълнителния асистент при аутлинията.

Секунди по-късно Локомотив организира светкавична контраатака, при която Ясин и Маркиньос останаха двама на един с Веселин Минев, но националът запази хладнокръвие до последно и се справи със сложната и много опасна ситуация.

"Канарчетата" бързо се отърсиха от шока и приключиха полувремето в неспирни атаки към вратата на Валентин Галев. В 41-ата минута удар опасен фалцов удар на Куртеан излезе покрай рамката, а в малко по-късно Томаш Иршак не се възползва от отлично върната от Христов топка и пропусна нова добра възможност за попадение.

Ботев все пак отпуши вратата на гостите преди почивката. В последната минута на полувремето Анисе получи топката отляво и центрира в наказателното поле към Феребори Доре, който стреля с глава и след неумела намеса на Галев, конгоанецът възстанови равенството непосредствено преди двата тима да се приберат в съблекалните - 1:1.

Въпреки натиска на "канарчетата" още от началото на втората част, първата възможност след почивката бе удар на Куртеан от дъгата на наказателното поле над вратата. Малко по-късно и Маркиньос можеше да вкара след изпълнение на корнер, но ударът му с глава отблизо не уцели рамката.

Оттук до края на мача Ботев вдигна рязко оборотите и не остави шанс на съперника си. В 59-ата минута Абел Анисе изведе Ботев напред със страховита тупалка от около 25 метра. Мадагаскарецът пое топката и с мощен шут разстреля Галев, взривявайки трибуните за 2:1.

Малко по-късно Данчо Христов завърши с прострелно центриране поредната многоходова "жълто-черна" атака, но Хамза и Доре се разминаха с топката. 194-сантиметровият.

Доре обаче не се размина с втория си гол в мача в 72-ата минута, когато Мариян Огнянов подхвана контраатака от собствената половина, "седмицата" намери с пас вдясно Юнес Хамза, който стигна до наказателното поле и шутира, а Ферибори Доре довкара избитата от вратаря топка и направи резултата 3:1.

Ботев продължи да играе с настроение и в 76-ата минута отличен пас на Огнянов към Анисе се оказа малко по-силен от необходимото и Галев изпревари Абел за топката. Малко по-късно отново Огнянов опита технично да намери далечния ъгъл на вратата на Локо Сф, но ударът му бе доста лек и Галев спаси.

В 82-ата току-що влезлият Георги Сърмов стреля силно от движение, но отново стражът на софиянци спаси.

Последният гол в двубоя реализира централният защитник на "канарчетата" Серджан Лукин в добавеното време на мача. Румънският национал вкара дебютния си гол за Ботев, след като засече центриране на Вандер от корнер и с глава оформи крайното 4:1.

БОТЕВ: Адам Стаховяк, Йордан Христов, Серджан Лукин, Сивард Спрокел, Веселин Минев, Томаш Иршак, Абел Анисе, Мариян Огнянов (87-Иван Цветков), Алесандру Куртеан (76-Вандер Виейра), Феребори Доре (81-Георги Сърмов), Юнес Хамза

ЛОКОМОТИВ СФ: Валентин Галев, Елтън Джон, Марко Ранджелович, Александър Бранеков, Камен Хаджиев, Евертон Джилио - Том, Махамат Ясин, Румен Трифонов (75-Даниел Генов), Гаел (46-Петър Димитров), Маркиньос, Димитър Илиев (63-Аванси) Съдия: Станислав Тодоров ж.к. Минев (Ботев); Гаел, Илиев (Локомотив Сф)

Голмайстори: 0:1 Маркиньос (38') 1:1 Феребори Доре (45') 2:1 Абел Анисе (59') 3:1 Феребори Доре (72') 4:1 Серджан Лукин (90')