Многото месо и сирене в средната възраст равни на пушене

Животът

08-03-2014, 21:39

Снимка:

facebook

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Приемането на много месо и сирене в средната възраст е също толкова смъртоносно като пушенето, твърдят учени пред британския вестник "Дейли Мейл".
Проучване сред хиляди мъже и жени на над 50-годишна възраст показва, че тези, които са приемали основно животински протеини са изложени на два пъти по-голям риск от смърт в сравнение с тези, приемали малки количества от тези протеини. Те са склонни да развият рак 4 пъти повече, което може да се сравнява с пушенето, пише БГНЕС.
Според учените, протеините в месото, яйцата, сиренето и други животински продукти подхранват тумори и спомагат за остаряването на клетките на тялото. Специалистите препоръчват силно ограничаване на приема на тези продукти на възраст над 50-години, като протеини могат да се набавят от рибата и бобовите култури.
Добрата новина е, че ограниченията за яденето на животински продукти не трябва да се спазват до края на живота. След 65-годишна възраст приемът на животински протеини е препоръчителен. Изводът е: яжте зеленчуци пред активната част от живота си, а месо и животински продукти, след пенсия.

Американски учени препоръчват за хората на възраст между 50 и 65 г. с тегло около 57 кг да граничат приема на протеини до 45 грама на ден. Това се равнява на две свински пържоли.

Британските експерти поставят под съмнение резултатите от това изследване. Според тях, най-добрият начин за превенция от рак е избягване на тютюнопушенето, поддържане на здравословно тегло, умерен прием на алкохол и физически упражнения.

Данните от американската здравна институция показват ясна връзка между високопротеиновата диета, при която най-малко една пета от калориите идват от протеини, и ранната смъртност. Дори умерено количество протеини, което съставлява между 10 и 19% от калориите, също е опасно.
Хората, спазващи високопротеинова диета са три пъти по-склонни да починат от рак, в сравнение с тези, приемали по-малко протеини.

Средностатистическият британец получава около 15% от калориите от протеини и така попада в рисковата категория.
Растителните протеини, като тези в боба, са полезни и нямат връзка с количеството мазнини или въглехидрати в диетата.