С шествие внасят 550 хиляди подписа за изборния референдум

С шествие, което ще започне в понеделник по обед от Софийския университет, ще бъде внесена в Народното събрание подписката, организирана от Инициативен комитет за свикване на референдум за промяна в изборните правила, съобщи пред "Дарик" проф. Георги Близнашки, който оглавява Инициативния комитет.

Активното участие на проф.Близнашки в организирането на подписката, както и публичната му подкрепа за Ранобудните студенти станаха повод за изключването му от БСП на провелия се вчера партиен пленум.

Събраните подписи са над 550 хиляди, като са над нужния минимум от 500 хиляди. В момента текат последните проверки по достоверността им, уточни проф. Близнашки.

"Това е огромно усилие и огромно множество подписи и волята на хората зад тях трябва да бъде уважена", коментира той. ГЕРБ инициира събирането на подписите за референдума за избирателната система след като президентът Росен Плевнелиев излезе с предложение за провеждането на всенародно допитване по три важни въпроса: за въвеждане на задължително гласуване, за мажоритарно избиране на част от депутатите и за въвеждане на електронно гласуване.

Подписите бяха събирани на специално организирани пунктове в цялата страна. Проф.Близнашки споделя идеята на президента референдумът да се проведе заедно с европейските избори.