Децата се гледат по-лошо сега, отколкото преди 10 години

Липсата на женски и детски консултации оказва влияние, твърди д-р Шивачева

Повече случаи на деца с тежки хипотрофии се срещат все по-често. Тоест деца, които са недохранени, неправилно гледани, неправилно консултирани, чиито родители не са проявили внимателна адекватна грижа.  Сега има повече такива болни, спрямо преди години. Това сподели началникът на Първо детско отделение на МБАЛ - Бургас - д-р Силва Шивачева. 

Според нея причината за тревожната статистика е най-вече липсата на стабилна женска и детска консултация, която преди повече от 10 години е успявала да обхване по-големи групи родители.

 "Това, което мога да кажа, е че преди имаше много стабилна детска консултация и проследяването и обучението на родителите, а после и проследяването на децата беше от много голямо значение и помощ за самите родители и по този начин отглеждането ставаше по-правилно", твърди специалистката.

По думите й, съвременната жена все по-често се самообучава в отглеждането на деца, чрез интернет, което понякога води до ужасни последствия. За пример тя посочи нелепата ситуация с осоленото бебе преди 20 дни.