Личните ни данни стават достъпни чрез обществени wi-fi зони

Европол предупреждава да не изпращаме нищо поверително от безплатния интернет

Много бърз и лесен достъп могат да получат хакери, ако използваме обществено достъпната интернет мрежа.

Лична или поверителна информация не трябва да бъде изпращана през обществените безплатни wi-fi зони, за да не се дава възможност на хакерите за достъп до нея, предупреждават от Европол пред Би Би Си. Това предупреждение е мотивирано от растящия брой хакерски атаки, осъществявани чрез обществените wi-fi зони.

Европол, която извършва координирани разследвания на организираната престъпност в цяла Европа, оказва помощ на няколко страни при подобни атаки, а също така е помагала и на САЩ в предотвратяването на кибератаки в нейни wi-fi зони. Хакерите не използват нови методи, а се опират на добре известни подходи, с които се опитват да измамят потребителите на обществените свободни зони, обясняват от Европол.

Предупреждението на Европол идва само няколко месеца след като Европейският парламент изключи своята обществена wi-fi система след разкритието, че е правен опит за кражба на данни чрез нея. Крадците са се опитали да се внедрят между потребителите и hotspot-а, за да съберат данните, преминаващи между тях.