Производители се канят за протести, ако има забрана на розовия домат

Проект за нов европейски регламент застрашава любими родни сортове

Дребните български зеленчукопроизводители от Бургаска област вече са силно притеснени от появилата се преди дни новина, за евентуалната забрана от ЕС на родния розов домат и няколко вида пипер.

"В този европарламент ние избираме хората. Ето идват нови избори. Тези, които са там от българска страна трябва да ни защитават, а не да обясняват какво иска Брюксел и какво заповядва. Не града заповядва, не Европа, нашите депутати там, просто чинно си вдигат ръцете и приемат всичко, каквото им поискат", сподели Данаил Райчев, който от години излага земеделската си продукция за пазарите за зеленчуци в Бургас. 

Според него, в случай че бъде приет проекта и на България бъдат наложени подобни забрани за производство, хората ще излязат на улицата. 

"Трябва да си знаем првата, а не да ни натрапват всяко решение, което им скимне. Не мога да говоря от името на всички, но като ги обсъждахме тези новини с хора от бранша, съм сигурен, че този път няма да подвием опашка. Просто няма да снате", категоричен е Райчев. той обаче е сигурен, че това за момента са само приказки, които целят да всяват страх в хората и промени  драстични няма да има. 

Проектът за нов европейски регламент застрашава някои от емблематичните български сортове зеленчуци като смилянския боб и розовите домати. Ако документът бъде приет без поправки, производителите ще бъдат лишени от правото да произвеждат някои от любимите местни сортове чушки и розови домати.

Новата регламентация все още е в процес на обсъждане, но ако българската държава не се намеси пред Брюксел, напълно реална е опасността емблематичен сорт домати като розовия „биволско сърце" да бъде забранен.

 „Ако тези сортове отпаднат като употреба има риск да се загуби ценен генетичен материал”, коментират експерти от Института по растителни и генетични ресурси.