10-те най-авторитетни университета в света

Животът

09-03-2014, 21:25

Снимка:

Reuters

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Води Harvard University

Harvard University е университетът с най-добра репутация в света, сочи ново класиране на британското списание Times Higher Education, цитирано от Businessinsider.

"Репутацията е като валутата на висшето образование. Тя е решаваща за учените и бизнеса с кои висши учебни заведения да си сътрудничат и къде ще направят следващата си стъпка в кариерата", казва редакторът на изданието Фил Бейти пред сп. Forbes.

Според него репутацията има огромно влияние и при избора на потенциалните студенти.

"Тя често е фактор номер едно при решението на учениците къде да продължат образованието си", заяви още Бейти, пише dnes.bg.

Втората позиция е за Massachusetts Institute of Technology в Кембридж, Масачузетс. На трето място в класацията е университетът Станфорд в Калифорния. Четвъртата позиция е за Кембридж в Англия. Петото място е за Оксфордския университет в Англия. Следват университета Бъркли в Калифорния, Принстън в едноименния град в щата Ню Джърси, САЩ. На осмо място по репутация е университетът Йейл в Ню Хевън, Кънектикът. Под номер 9 е California Institute of Technology в Пасадена, Калифорния, 10-ти е класиран University of California в Лос Анджелис.

Списанието признава, че класацията е субективна, но пък е формирана от водещи учени от 133 страни. Един от основните въпроси в анкетата е в кой университет биха изпратили най-талантливи си възпитаници.