Отмениха присъдата на шотландец педофил, убил 11-годишния Станислав

Делото е върнато във Видинския окръжен съд за разглеждане от нов състав

ВКС отмени присъдата, с която шотландецът Дейвид Бел Брайсън бе признат за виновен за убийството на 11-годишния Станислав Мирчов от с. Лагошевци. Делото е върнато във Видинския окръжен съд за разглеждане от нов състав.

Това става две години след убийството на момчето на 4 януари 2012 г. и година след като Брайсън получи 18 г. затвор от видинските магистрати. Той бе признат за виновен, че е умъртвил Станко по особено мъчителен начин, като го е душил бавно и продължително, подавал му е периодично глътка въздух и детето е съзнавало ужаса на случващото се.

Брайсън бе задържан, след като се провалил на детектор на лъжата и направил пълни самопризнания. Пред разследващите той посочил като мотив за убийството, че се ядосал, защото детето дразнело кучето му. По-късно обаче се отрече от самопризнанията си.

Още докато делото течеше във Видинския окръжен съд, стана ясно, че разследването не е дало отговор на редица въпроси, които сега са посочени и в решението на Върховния касационен съд. Не е разкрито и кой се е гаврил сексуално с момчето.