Извънредно заседание в Приморско заради фермата за ципура

Парите

10-03-2014, 12:36

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Рибари бесни за новата ферма край Приморско

Съветниците приемат днес протестна декларация

Инвестиционното намерение за изграждане на ферма за отглеждане на ципура в залива между Китен и Приморско ще бъде разгледано днес.

Общинските съветници от Приморско провеждат извънредно заседание на местния парламент, по време на което ще приемат протестна декларация, свързана собособяването на рибната плантация.

Както BurgasUtre вече писа, жители на морската община, еколози и администрация са против роекта, тъй като има риск той да постави туристическия сезон пред провал, да замърси залива, да попречи на археологическите проучвания там.

"Има законова процедура за такива инвестиционни намерения. В хода й трябва да бъде уведомена общината. Ние казваме категорично "не" на тази инвестиция", сподели кметът на Приморско - д-р Германов.

Той припомни, че след забраната да се изгражда ферма за пастърва, сега все още се водят за нея дела във ВАС, но в крайна сметка подобни проекти за рибни плантации, независимо дали са за ципура или пастърва, притиворечат на програмата за развитие на морската община.

Според рибарите и туристическия бранш в Приморско, с примесите, които фермата ще изхвърля в залива ще бъде замърсена водата. Това щяло да доведе до отлив на туристи.