Високи обороти в пловдивските цветарници на 8 март

Парите

10-03-2014, 15:48

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Данъчни погнаха цветарите осмомартенско

НАП с голяма акция покрай празника

Завишени обороти след данъчните проверки през миналата седмица на търговци с цветя, констатираха служители на НАП Пловдив. Контролът беше част от действията на Националната агенция за приходите по осветляване на приходите в бранша и плащането на дължимите данъци в реален размер.

10 обекта, от които четири, развиващи търговия на едро и шест, работещи на дребно на територията на Пловдив, Пазарджик, Стара Загора и Хасково, провериха инспектори от дирекцията. Извършени бяха наблюдения на доставките, отчитането им със счетоводни документи, а също и на дневните обороти от продажби по веригите „от едро на дребно“ и „от търговец на дребно на купувач“.

Във всички обекти коректно са се издавали касови бележки и фактури, но при сравнение на тазгодишните обороти в дните около празника с тези от миналата година,

е установено значително увеличение на отчетените приходи – от 10% до 90% на места. Фрапиращ е случай, където преди година търговец е отчет 0 лв. оборот, а тази година, след данъчния контрол – 500 лв.

Освен завишени обороти, в два обекта са засечени нарушения на осигурителното законодателство – неподадена информация за наетите служители и за осигурителния им доход.

Оперативните проверки в навечерието на 8-ми март, бяха първа стъпка от мащабна програма на НАП за третиране на риска в бранша „производство и търговия с цветя“. Според анализ на Агенцията, средногодишно бюджетът губи около 7 млн.лв. от недекларирани и непостъпили данъци – ДДС, корпоративен и данък върху доходите.