51 изби в борбата за Винен Оскар

Мисия Пловдив

10-03-2014, 16:29

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Трактори-гиганти паркираха на АГРА 2014

Завърши АГРА 2014

За първи път чуждестранните са повече от българските

От днес до 16-ти март във Виенския павилион на Международен панаир Пловдив се провеждат дегустации за определяне на победите в Международния конкурс за вина и спиртни напитки за Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2014”. За винен Оскар тази година се борят  51 винарски изби с 400 вина и спиртни напитки. За първи път чуждестранните изби са повече от българските, като те са  37 - от Италия, Франция, Чехия, Молдова и други. Миналата година участниците бяха 45, сред тях 20 от чужбина.

Вината и спиртните напитки ще бъдат дегустирани от 20-членно жури. От тях 8 са българските дегустатори, а 12 от други държави. Те са професионални дегустатори, журналисти, сомелиери, търговци, брандмениджъри от Чехия, САЩ, Корея, Полша, Италия, Израел, Румъния, Турция, Бенелюкс, Гърция, Швейцария и Германия. Дегустациите се провеждат за 20-та юбилейна година.

Паралелно с Международния конкурс се провеждат и традиционните Национални дегустации на вина, ракии и винено бренди. Тази година участват 100 проби. Голямата награда е „Бъчвата на НЛВК”. Дегустациите ще продължат до 16 март, а имената на победителите ще станат ясни в „Нощта на Златния ритон“ на 2 април, когато ще бъде открита „Винария 2014“. Наградените напитки може да бъдат опитани от ценителите на следващия ден в рамките на изложението, продължаващо до 5 април.

Организаторите се надяват Винария 2014 да бъде толкова успешна, колкото беше и току-що приключилата Агра.