Управляващите прилагат към медиите техниките на Путин

Инструментите на съветската схема се използват много често в българското медийно пространство, смята политологът Антоний Гълъбов

"Националната среща на властта с медиите напомня подхода на руския президент Владимир Путин". Това заяви политологът Антоний Гълъбов пред "Фокус" по повод днешната "кръгла маса" на Орешарски, Станишев и Местан с медиите.

Днес лицата на управлението организираха форум, на който бяха поканили медийната върхушка на България. Кръглата маса предвиждаше диалог, със задаване на въпроси и получаване на отговори. Такъв обаче изцяло липсваше, тъй като кратките конкретни питания на главните редактори (каквито те бяха задължени по протокол да задават) бяха умело отразявани от неясното многословие на Сергей Станишев.

Така въпроси като "Защо Пловдив получи 0 лева от средствата за общините?" останаха без отговор.

Според Гълъбов става дума за определена техника по отношение на връзките с обществеността, която има за цел да изчерпи донякъде външното напрежение около управлението и институциите. Той сравни тази техника с методите на държавния глава на Руската федерация спрямо медиите.

"Ако оставим технологичния характер на този инструмент и се огледаме, ще видим, че всъщност президентът на Русия Владимир Путин практикува това", заяви той. По думите му атмосферата на днешното събитие напомня подхода на Путин, но с тази разлика, че той е достатъчно силен и авторитетен, за да отговаря сам, докато у нас има трима говорители, които очевидно нямат желание да отговарят, а да по-скоро да говорят. Инструментите на "съветската схема" се използват много често в българското медийно пространство, каза политологът. Според него, ако едно управление иска да симулира откритост чрез подобни срещи с медиите, това означава, че има сериозен проблем в политиката. "Ако правителството иска да използва този инструмент в рамките на демократичния модел, то тези срещи трябва да бъдат регулярни, да има ясна тема и да бъде осигурен достатъчен достъп до информация", допълни Антоний Гълъбов.