Вкусните кифли и вафли водят до инфаркт и инсулт

Животът

11-03-2014, 08:46

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Знаете ли какво има във вафлите?

Кифлите от магазина, вафлите, сухите пасти и всички останали дълготрайни сладки и соленки от магазина могат да доведат до инфаркт и инсулт. Причината е, че трансмазнините, с които те са приготвени, увеличават нивата на лошия холестерол, затлачват кръвоносните съдове с плаки, те започват да се пукат, а при запушването им може да се стигне до удар в мозъка или остри сърдечни пристъпи. Трансмастните киселини, както е по-правилно да се наричат трансмазнините, удрят най-вече сърдечносъдовата система, тъй като променят липидния профил. Това обясни доц. Веселка Дулева, национален консултант по хранене и началник-отдел „Хранене” в Националния център по обществено здраве и анализи, пише "Монитор".

 За разлика от трапезния маргарин, не се знае какво точно има в съставките на промишления, с който се приготвят пакетираните сладкиши, сладките и почти всички тестени и сладки изделия, обясни доц. Пантелей Денев, заместник-ректор по научната част на Университета по хранителновкусова промишленост в Пловдив. Новите технологии, по които се приготвя трапезният маргарин, не позволяват използването на частичното хидрогениране, чрез което се постига мекотата на палмовото масло, за да може то да се маже върху филията, поясни доц. Денев. По думите му обаче няма гаранция как точно се приготвят маргарините за производителите на сладкиши.

 В много европейски страни е нормирано съдържанието на 2 грама подобни мазнини на всеки 100 грама от хранителен продукт. Този тип вредни мазнини не бива да превишава повече от 1% от общия дневен хранителен прием, уточниха специалисти по хранене.