Габаревската група със специална награда от Маскарадните игри в Стара Загора

Група „Старчовци” от село Габарево спечели специалната награда на Областния управител Живка Аладжова

„Имам честта и удоволствието да Ви поздравя по случай Фестивала на маскарадните игри, който се провежда в Стара Загора за ХVІ-ти пореден път в Стара Загора.
Отново с цялата  пъстрота от костюми и хлопки, 900 кукери ще оживеят по улиците на родния ни град и ще станат притегателна атракция за жители и гости. С магически танци и страшни маски ще прогонят злите духове, лошите сили и студа от нашите земи и ще донесат здраве, плодородие и богата реколта през настоящата година. Вярвам, че звънкия глас на чановете ще успее да предаде ентусиазъм и огромно настроение на публиката, която ще пренесе съхранена частицата на българската обредност и традиция.
Убедена съм, че 24-те маскарадни групи от всички етнографски области на страната ще предизвикат удивление сред старозагорци и гостите на фестивала! Възхищавам се на ентусиазма Ви да бъдете последователи на този многовековен обичай, на усилията да го опазите през годините и да го предадете на децата ни днес!
Пожелавам на всички успешно представяне! Нека да изгоним злото от душите и сърцата си, за да бъдат делата ни чисти и благородни! На добър час!”, се казва в приветствието на областния управител Живка Аладжова към организаторите и участниците във Фестивала на маскарадните игри, който се проведе в град Стара Загора.
Според решението на журито с председател Крум Георгиев, група „Старчовци” от  село Габарево, община Павел баня спечели специалната награда на Областния управител Живка Аладжова за изключителни постижения в народното творчество.
Над 900 души в 24 маскарадни групи от всички географски области на страната взеха участие във Фестивала, който започна с пъстро и шумно дефиле на участниците по бул. „Цар Симеон Велики”.

Стартът на конкурсната програма бе даден с оглушителни изстрели от черешово топче. Всяка от групите имаше по 10 минути за представяне.