Пловдивски учен: Маргаринът не е вреден

Животът

11-03-2014, 11:14

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Реабилитираха една от любимите храни на българина

Маргаринът не е вреден, твърди заместник-ректорът на Университета по хранителни технологии в Пловдив доц. Пантелей Денев. За направата му се използва технология, която отдавна не допуска в тях влагането на преработени хидрогенирани мазнини, идентифицирани като едни от най-вредните хранителни добавки, посочи той по време на участието си във форум на тема "Има ли трансмазнини в българските храни".

Хидрогенираните мазнини спомагат за удължаване трайността на продуктите и се използват най-масово във фаст-фуд индустрията, коментира доц. Денев. Има ги и във вафлите, чипса и останалите сладкиши, дори в хляба. По думите му българският потребител няма проблем с трансмазнините. По-скоро трудността е свързана с количеството, което използваме.

От гледна точка на структурата мазнините, които употребяваме в различните храни, са едни и същи, уточнява доц. Денев. Той смята, че правилният термин за тях е "транскиселини", а те се намират до 3 процента и във всички животински продукти - мляко, говеждо месо и много други, пише blitz.bg.