Созопол домакин на Републиканското по канадска борба

Над 200 състезатели от 33 клуба ще мерят сили на шампионата в морския град

Над 200 състезатели от 33 клуба по канадска борба ще участват в Републиканския шампионат,който ще се проведе на 16 и 17 март в Созопол. Най-добрите в силовия спорт ще се състезават в няколко категории- мъже, жени, юноши и състезание за хора с увреждания.

„Това е може би най- атрактивният и социален спорт, който дава възможност на всеки да опита силата на една от ръцете си- лява или дясна, защо не и на двете“, заяви президентът на Националната федерация по канадска борба Асен Хаджитодоров.

Българските състезатели са и едни от най- добрите в света и респектират съперниците си със сила и присъствие на духа, дисциплина и воля за успех. Сред състезателите в Созопол ще бъде и вицесветовната шампионка по канадска борба Димитрина Димитрова, най- добрите състезатели за миналта година, юношата в най-тежка категория Митко Петров, който спечели европейската и световна титла с дясна ръка и сребърните медали с лявата си ръка, златните медалисти от европейското и световно първенство Георги Гайдарджиев и Красимир Костадинов, които спечелиха за българската кандаска борба по два златни медала. Канадската борба дава възможност на хората с увреждания да премерят сили и да са част от спортната слава на Федерацията по канадска борба.
Републиканският шампионат се провежда в Созопол с подкрепата на община Созопол. “Созопол вече е известен не само с морето и археологическите открития, които предизвикват сензация, но и като град със спортни традиции“, заяви Асен Хаджитодоров. По неговите думи градът е избран за домакин на състезанието, заради добрите спортни традиции, отличните условия, които предлага за настаняване на състезателите и добрата организация на мероприятията.