Еволюция: Хората се превръщат в хамелеони

След хиляди години ще можем да променяме цвета на кожата си

Еволюцията ни е направила такива, каквито сме в момента. Еволюцията ще е виновна и за това, как ще изглеждаме в бъдеще. Според американския учен Дин Бърнет хората от бъдещето ще могат да променят цвета на тялото си – подобно на хамелеони. Тази промяна ще се извършва съвсем преднамерено с цел предпазване и защита, пише вестник The Guardian.

Тези свойства ще се появят у човека, благодарение на хроматофори – специални органели, отразяващи светлината и съдържащи пигменти, каквито се откриват в телата на влечугите. Ако „хамелеонизирането“ не се случи по естествен път, то ще стане по изкуствен – благодарение на технологиите на бъдещето. Човешкото тяло ще бъде съпътствано и от много други промени, които само ще носят предимства. Следващата драстична промяна ще бъде появата на т.нар. селективен слух.
Доктор Бърнет отбелязва, че човек сега притежава способността да фокусира слуха си върху определени разговори и шумове, но при човешкото ухо все още отсъства физически механизъм, необходим за осъществяването на това действие. Ученият е уверен, че след време избирателният слух ще стане една от най-важните характеристики, които ще позволят да се филтрират прекалено силните звуци, произлизащи от социалната среда и други източници на информация. Независимо от факта, че тази нова особеност може да ограничи човека в получаването на една или друга информация, доктор Бърнет е уверен, че селективният слух ще направи хората много по-устойчиви на стрес и значително по-малко агресивни. Това ще им позволи да живеят дълго и щастливо.
Освен промените във връзка със слуха и цвета на кожата, ще настъпят интересни изменения и в човешкия скелет – той ще стане гъвкав и много по-приспособим.
За по-удобно използване на компютърната клавиатура и сензорните дисплеи хората ще притежават невероятна ловкост на ръката. Това ще предоставя възможност за извършването на по-фини и по-трудни движения, което ще позволи развиването на максимална скорост при работа с клавиатура и екран.По-голямата ловкост на ръката може да стане причина крайниците ни да се превърнат в пипала, подобни на тези, каквито притежават морските анемони, смята ученият. Той допълва още, че е възможно при скелета на хората, както и при този на акулите, да се появяват повече хрущяли, което ще облекчи значително процесът на раждане на деца.
Дали всичките тези предположения някога ще се сбъднат, може никога да не разберем. Със сигурност обаче човешкото тяло няма да е същото след още 1000-2000 години.