Брюксел и ЮНЕСКО с конференции в Созопол

100 държави ще участват в престижен международен форум в морския град

Созопол е шестият европейски и единственият български град, член на Лигата на историческите и достъпни градове, съобщават от морската община. В престижния клуб на историческите градове със световно значение са още два италиански града Торино и Лука, френският Мюлуз, испанският Авила и Виборг, Дания.
Созопол ще бъде домакин на на Международен форум на Европейския център за фондации в Брюксел на тема „Созопол - древен и непреходен, жив и достъпен за всички“. Форумът ще се проведе на 5 и 6 юни 2014 г. и в него ще вземат участие представители на 11 фондации, работещи в сътрудничество с общинските администрации на шесте европейски града за осигуряване на достъпна среда за хора със специфични възможности до културното наследство и градската среда. Ще бъдат дискутирани нивото на достъпност на Созопол, възможностит за неговото подобряване и последните подобрения на достъпната среда, извършени в другите членове на Лигата на историческите и достъпни градове.
Признание за усилията, които полага местната власт, неправителствените организации и гражданите на Созопол за опазване и популяризиране на природното и културното наследство, както и за създаване на благоприятни условия за развитие на културен туризъм и утвърждаването на Созопол като предпочитано място, е Международният форум, който ЮНЕСКО ще проведе в града.
Представителина 100 държави-членкина ЮНЕСКО ще участват във форума на тема „Ролята на младежта за опазване на материалното и нематериалното културно наследство”, който ще се проведе от 27 септември до 1 октомври в Созопол.
В продължение на няколко дни представителите на ЮНЕСКО ще разискват възможностите и начините за образование на младежите за културното наследство, използване на възможностите на културата в полза на развитието, както и повишаване ангажираността на гражданското общество към популяризиране на културното наследство.