Известна търговска верига влиза в Детмаг

Мисия Пловдив

12-03-2014, 13:03

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Елин Андреев

Всичко от Автора

Още по Темата:

От ДетМаг изскочиха 30-годишни афиши на Лили Иванова

Разделят Детмаг днес

Общината придоби официално 59% от магазина

Община Пловдив придоби официално 59 процента от сградата на бившия магазин Детмаг. Това обяви кметът Иван Тотев, след като днес в Районен съд приключи делбата на имота между общината и частните собственици.

„Днес подписахме протокола, имаме определение на съда, с което общината става собственик на 59 процента от Детмаг, като имаме инвестиционен проект, в който всички помещения са обособени. Следва процедура по вписване в кадастъра и разпореждане с имота, както Общинския съвет прецени за добре”, обяви градоначалникът. Решението задължава всички собственици да изработят еднакъв вид на фасадата, с еднакви общи части. Делът на общината е 1070 квадратни метра, разпределени в двата етажа и подземното пространство. Те са обособени в една част на сградата, което означава, че може да се отделят като самостоятелно търговско пространство. Съгласно постигнатата договорка с частниците община Пловдив се задължава да почисти зданието до тухла, след което всеки сам да гради собствените си помещения.

 „Желанието на общината е в сградата на бившия магазин Детмаг да бъде разположена известна търговска верига, която да вдигне нивото на централната пешеходна зона”, заяви Тотев. По думите му вече е имало предварителни разговори, но тепърва предстои същинското договаряне за отдаване под наем на имота.

Тотев уточни, че процедурата по делбата на сградата е започнала през 2010 година, а самият казус е от далечната вече 1992 година. Според кмета, огромна заслуга за успешното довеждане на делото докрай има заместник-кметът Димитър Кацарски, тъй като е трябвало да се преговаря с 36 собственика, живеещи в 7 държави, разположени на 4 континента.