Карнавалът в Рио: танци, цветове и 18 тона боклук

Изчистиха 18 тона боклук след карнавала в Рио

 Уличните чистачи в Рио пометоха повече от 18 тона боклук след карнавала, след като приключи 8-дневната им стачка, съобщиха местните власти.

Боклукът се натрупа по улиците след седмица тържества преди чистачите да се съгласят да се върнат на работа, като 3 000 от тях изчистиха 18 200 тона боклук, съобщиха от градската управа.

Длъжностните лица са осигурили група от още 150 улични чистачи, които да почистят 15,5 тона боклук от целия Самбодром.

Метачите се върнаха на работа след подписано споразумение, според което заплатите им са увеличени с 37% до основна заплата от 1540 реала (660 долара)на месец, като първоначалното предложение на властите е увеличаване с 9%, а след това 12%.

Кметът на Рио Едуардо Паеш заяви, че споразумението ще струва на градската управа около 400 млн. реала (170 млн. долара).

"Това е щедро предложение за задача, която заслужава да бъде добре платена", каза Паеш, който по-рано нарече стачкуващите "престъпници".

"Всички сме удовлетворени. Седнахме, говорихме и поставихме нашето предложение на масата", каза Анхело Рикардо Фреиташ, представител на чистачите. 300 от тях бяха уволнени от градските власти, а след това възстановени на работа.