Шок и ужас! Цените на имотите по морето се сринаха

Руснаци и украинци панически разпродават апартаментите си у нас

Операция „Шок и ужас” разтресе имотния пазар край морето. Заради войната в Украйна цените на жилищата започнаха стремглаво да падат надолу! Причината е, че руснаци и украинци, които бяха основното ядро купувачи се изтеглят и обръщат имотите си в пари.

Братушките панически разпродават ваканционните си жилища по цялото черноморие. През последните 5-6 години те бяха непобедим фактор на имотния пазар и диктуваха цените в Бургас и региона. Руснаците купуваха „на килограм” апартаменти и не питаха за цената. Единствената им претенция бе имотът да е лукс и завършен до ключ. Пословичната им щедрост при покупка на недвижимости вдигна цените на двустайните жилища до скандалните 70-80 000 евро. Паралелно с новото строителство поскъпнаха и панелките. Ако допреди две години цената на двустаен панелен апартамент бе около 30 000 евро, то допреди дни подобни имоти са търгуваха на нива 40 000 – 45 000 евро. Ситуацията в Крим обаче обърка тотално сметките и пренареди пазара на имотите край морето. Имотният балон, надут от богатите руснаци се спука и цените на жилищата започнаха рязко да падат. Само за една седмица е регистриран срив от 20-30 %. Брокери прогнозират, че поевтиняването на имотите ще продължи и през лятото. Кога и дали цените ще се стабилизират, никой не смее да прогнозира.
Руснаци и украинци продават баровските си имоти у нас на всяка цена, дори на загуба. В несигурното военно положение на Кримския полуостров, братушките предпочитат да обърнат недвижимите си активи в кешове.