Д-р Тръпчев: Жените по-често търсят съдовите хирурзи за разширени вени

Животът

13-03-2014, 14:03

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Безплатни прегледи за разширени вени стартират през юни в МБАЛ

100 души месечно минават през доплерова сонография в Бургас

"Съотношението между жените и мъжете, страдащи от разширени вени е три към едно. Най-засегнати са жените, които са раждали, както и хората, чиито професии изискват дълго време да се стои прав или в седнало положение”. Това сподели съдовият хирург от МБАЛ - Бургас д-р Борислав Тръпчев.

Над 1 000 души от областта са потърсили помощ в кабинета по съдова хирургия на Медицински център „Св. Николай Чудотворец” за година от неговото отваряне. Пациентопотокът е голям, защото кабинетът има сключен договор със Здравната каса. В него на място се провежда изследването доплерова сонография, което е основно при диагностициране на хронична венозна недостатъчност. 

„Хроничната венозна недостатъчност се среща при около  38%  от населението в България, като според  статистическите данни  над 1 500 000 българи страдат от разширени вени. В кабинета разполагаме с доплер, който се използва при диагностика  на хроничната венозна и хроничната артериална недостатъчност на  крайниците.  Важно е да отбележим, че сонографията  е напълно безвредна, използва се  ултразвук, който установява  количествто на кръв в съдовете, тяхното състояние  и наличието на плаки. Ако изследването  установи, че болният е с хронична артериална недостатъчност (ХАНК)  се прави КАТ ангиография. Тя се провежда в Отделението по съдова хирургия на болницата, в което работя и аз”, каза д-р Тръпчев.

На месец през кабинета преминават над 100 пациента както от Бургас, така и от Несебър, Созопол и други градове в областта.