Правят копие на Йоан Левиев, гафът излиза над 30 000 лева (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

13-03-2014, 11:08

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Валерия Попова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Скандално! Унищожили фреската на Йоан Левиев в Синдикалния (СНИМКИ)

Фреската изчезнала, виновни засега няма

Вчера отвориха стената на Градския дом на културата, където се е намирала фреската на Йоан Левиев и констатираха, че тя е заличена. Днес комисия, в която имаше и представител на семейството на Левиев - синът му, огледаха стената и установиха, че изобретението на изкуството вече не съществува - цялата стена е разрушена и изнесена от Синдикалния дом. За направата на копие на фреската ще са нужни не по-малко от 30 хиляди лева, което е 10 пъти повече от сумата, която щеше да е за реставрацията на самия оригинал. Създаването на дубликата на Левиев ще отнеме около два месеца. През това време Дома на културата няма да бъде затварян за мероприятия. 

"Ще направя същата фреска, но няма да е оригинала", каза днес синът на Левиев.

След огледа на комисията бе установено, че цялата фреска е унищожена. Следва да се изгради нова носеща стена, да се затвори централния вход на голямата зала и творбата да бъде нарисувана отново. 

В договора с фирма „Актор“ не е имало изрична клауза фреската да бъде запазена, а и днес стана ясно, че творбата не е била в графа "Културен паметник". Не е ясно и кога точно е демонтирана, тъй като ремонтът на Градския дом на културата продължи цели 6 години. Тепърва юристи от общината ще обмислят дали има правни основания да се търси отговорност на „Актор“.