Нападателят на Доган се готви за политическа кариера

Октай Енимехмедов беше освободен от затвора

Нападателят на бившия лидер на ДПС Ахмед Доган Октай Енимехмедов, осъден на три години и половина затвор, е с нова мярка за неотклонение - "домашен арест". Решението е на Софийския апелативен съд и не подлежи на обжалване.
Енимехмедов е в ареста от 19 януари 2013 г. Тогава се проведе конференцията на ДПС, на която той насочи пистолет в спепоочието на Ахмед Доган. Бургазлията се опита да използва два пъти газовото оръжие, но не успя. 

При осъждането му Софийският градски съд прецени, че няма причина мярката му за неотклонение да бъде променяна. Софийският апелативен съд обаче преценява, че е отпаднала опасността да се укрие и той може да чака развитието на процеса си под домашен арест, информира БНР.

На 26 февруари съдът преквалифицира обвинението на Октай Енимехмедов от "опит" в "закана за убийство" и така постанови в пъти по-ниска присъда от поисканата от прокуратурата, като с това призна и изтърпените от него вече 13 месеца в ареста.

Енимехмедов напусна Централния софийски затвор минути след 16:00 часа днес. Той не пожела да разговаря с журналисти, но обеща, че ще дава интервюта.

На въпрос на Нова телевизия дали се готви за политическа кариера, Енимехмедов каза категорично "Да". „Има много неща, които тепърва ще кажа”, добави младият мъж. 

Мотивите на съда не са ясни, но не закъсняха първите реакции.  Нашите членове и симпатизанти са тотално разочаровани. Утехата е, че прокуратурата протестира това решение. Делото не е приключило", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан. 

Припомняме, че Октай Енимехмедов изпрати отворено писмо от затвора, с което подкрепи протеста на студентите. По време на делото срещу него нападателят на Доган заяви, че иска оставката на правителството на Пламен Орешарски. “Вашето правителство е надвиснало като черен облак над страната. Вие трябва да подадете оставка, за да изгрее слънце над България”, обърна се Енимехмедов към председателя на ДПС Лютви Местан от съдебната трибуна.