Не се очаква поскъпване на агнешкото за Великден

В страната има достатъчно добри и хубави ферми, обясни министър Греков

Не очаквам някакъв ръст в цените на агнешкото за Великден, както и за яйцата. Информацията съобщи пред журналисти в Кърджали министърът на земеделието и храните проф.Димитър Греков.

В страната има достатъчно добри и хубави ферми, които изнасят яйцата си в съседни и по-далечни страни и имат възможностите да задоволят населението с необходимите яйца. Така стоял въпросът и с агнешкото, информира БТА. Според министър Греков през последните години все повече хора се насочвали към отглеждането на овце, а ръстът им е скочил с 10-12%.

Към момента нямало сключени контракти, а само подготвени меморандуми с Катар, Франция и други страни, които вземали т.нар. леки агнета от България и ги угоявали и предлагали на трети страни.

Като важен момент министър Греков посочи невъзможността "или по-скоро липсата на желание" на българските търговци да се сдружават. И когато говорим не за камион от 1 000-2 000 агнета, а примерно за кораб за 5 000 - 6 000 или 10 000 агнета, няма как те да бъдат събрани от една порода с еднакво тегло така, че да бъдат изнесени, допълни земеделският министър.