Луд уби полицай в Лясковец, рани други двама (обновена)

Крими

14-03-2014, 08:49

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Въоръженият мъж заплашвал да стреля по деца от съседно училище

Един полицай загина, а други двама са ранени при акция за обезвреждане на тежко въоръжен мъж в Лясковец. 53-годишният Петко Савов се е барикадирал в дома си. Районът е отцепен.

Мъжът живее до местното училище „Максим Райкович" и три пъти е изпращал писма до директора на учебното заведение с призив учениците да не вдигат врява, тъй като не можел да ги понася. Петко заплашвал, че ако не се вземат мерки, ще използва трите си ловни пушки. Родители потвърдиха в ефира на Нова телевизия, че децата им също са чували заплахите на мъжа, че ще стреля по тях.

Директорът е призовал учениците да не излизат на двора. Вчера или онзи ден е получено последното писмо. "От около 2-3 месеца получавам писма със заплахи, общо 6 съм получил. На 20 февруари съм подал сигнал до полицията", каза директорът на училището. 

Петко е имал бизнес в града, преди работел в БДЖ, след това заминал за  Англи. В момента живее с майка си срещу поликлиниката в града, в близост до СОУ „Максим Райкович”. През последните 4 години не бил излизал от дома си и по непотвърдена информация е психично болен. Терасата на апартамента му е буквално срещу училището.

Тази нощ полицията е организирала спецоперацията, но Савов се е барикадирал в къщата си и е открил огън срещу полицаите.

В момента се провежда спецоперация, която започнала в 5.30 сутринта. Чуват се изстрели, предаде репортер на БНТ.

Има автомобили на Спешна помощ, полицията и пожарната. Мястото е отцепено. В радиус 100 м от мястото на инцидента не се допускат хора.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че има загинал полицай и двама ранени, чийто живот е вън от опасност. По непотъврдена информация мъжът стрелял със сачми за глигани. По думите му още през 2010 г. е имало сигнал, че Петко Савов има незаконен арсенал в дома си, но той отказва да предаде оръжието и спира да излиза от дома си.

Работи се по досъдебно производство за закана за убийство и незаконно притежание на оръжие.

"Реално колегата плати с живота си за това, което щеше да се случи с децата", каза Лазаров и добави, че ранените са настанени в болница във Велико Търново.