Когато шефът е истински гадняр

Животът

14-03-2014, 17:30

Снимка:

careerpivot.com

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Няколко полезни съвета как да оцелеем в офиса...или да не влезем в затвора

Едно от най-популярните шеговити намигвания към отношенията между двата пола гласи "човек и добре да живее, се жени". Перифразирайки, можем да кажем - "човек и добре да се справя, все някога попада на кофти шеф". Ето и няколко полезни съвета как да се справим в ситуация, в която професионалните взаимоотношения с всеки изминал ден бавно, но сигурно ни карат "да потънем в дълбокото", пише likealady.bg.

 

Отстоявайте позицията си - първо и най-важно, в никакъв случай не позволявайте да ви "мачкат". Покажете явно, че имате индивидуална позиция, на която държите и от която нямате намерение да отстъпите, обяснявайки логиката си на действие спокойно и хладнокръвно. Това ще ви даде нужното предимство при евентуален конфликт.

 

Не на гнева - има моменти, в които със сигурност ще се питате дали човекът срещу вас въобще има желание да ви разбере или просто се опитва да злоупотребява с дадената му власт. Не позволявайте обаче на негативните емоции да ви завладеят, вместо това заложете на спокоен стил на общуване, като особено ефективен е вариантът, при който копирате начина му на изразяване.

 

Не задържайте емоциите си - във връзка с предходния съвет, недейте да задържате емоциите в себе си, защото това няма да ви донесе никакви дивиденти. Разбира се, съветът ни не включва целене на шефа с "Дартс", провесване от балкона или бавно, мъчително удавяне (освен, ако не се случва единствено във въображението ви), но ако през деня натрупате значителен гняв в себе си, не го изкарвайте върху близките си хора, а с различни видове спорт - фитнес, бокс, кардио, колоездене и т.н. 

 

 Изчакайте грешките - рано или късно всеки греши, независимо от професионалната си позиция. Ако сте достатъчно наблюдателни, можете да се възползвате от това, макар да ни съмнява, че ако действително имате толкова неприятен шеф, ще ви се наложи да изчакате за това на опашката.

 

Потърсете вината в себе си - всичко гореизброено няма да има никакво значение, ако не потърсите грешки и в самите себе си. По принцип е трудно човек да търси причината за проблема в него, а не на друго място, но е възможно да третирате ситуацията по грешен начин. А и поемането на вината в конфликтна ситуация показва, че сте готов да носите отговорност, което е предимство и доказва, че сте истински професионалист.

 

Пийте една студена бира - казано другояче, не пренасяйте целия си живот в офиса. Работният ден е работен ден именно, за да можем да оценим удоволствията след него. Забравете за всичко, което се е случило през деня и разпуснете на по бира с приятели, отидете на кино или обърнете подобаващото (емоционално или физическо, по ваш избор) внимание на половинката. Това ще ви помогне да виждате нещата през "по-светли очила".