Как да заменим стария парцел за нов дом?

Парите

14-03-2014, 20:45

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Парцелът може да бъде разработен от строителна фирма срещу обезщетение за собственика – например нов апартамент

Има много притежатели на парцели, които поради финансови причини нямат възможност да строят върху тях. И за да бъде оползотворен все пак имотът, решение е да се намери инвеститор. Така парцелът може да бъде разработен от строителна фирма срещу обезщетение за собственика – например нов апартамент.

Освен изгодна и за двете страни сделка, учредяването на право на строеж е и нормална практика, особено по време на криза и рецесия, разкрива брокер Емилиян Кърчев.

Законово условие за учредяване на право на строеж е лицето да е собственик на парцела, предвиден за застрояване, посочва консултант Таня Китик. Не е от значение как е придобита собствеността – дали чрез дарение, чрез покупка, чрез наследство и т.н.

Данък се дължи върху разликата между цената на придобиване на имота (данъчната оценка) и продажната цена, подчертава адвокат Милена Миткова.

В случая цената на придобиване е нула, защото лицето не плаща пари, за да получи парцела. Ако обаче се направят някакви уговорки за плащания или стойности на довършителни работи, новопридобитият имот (апартамент) вече няма да е получен на цена от нула лева.

Юристът споменава и друг възможен вариант – собственикът да изчака да минат три години от построяването (за получаване на Акт 16) и тогава да продава, за да не се налага да плаща нищо.

Специалистите разясняват и как стои въпросът с получаването на право на строеж в земеделска земя.

Условията за строителство на земеделска земя са описани в Наредба 2 за застрояване на земеделски земи по смисъла на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), посочва Миткова. Става дума за случаите, в които не се променя предназначението им.

Специални изисквания към проекта или ограничения към вида на терена няма, допълва консултант Младен Садинов. Единственото условие е типът на постройката, която ще се изгражда, да е такъв, че да е свързан с предназначението и ползването на земята. Останалите процедури са както за другите видове обекти.

Източник: ceb.bg