Лентите на София Филм Фест в Пловдив днес

Мисия Пловдив

15-03-2014, 10:14

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

"България, тази вечна ерес" и "Крадецът на книги" в кино Арена Фламинго

Единственото българско участие в програмата на феста тази година е игрално - документалният филм на завърналия се наскоро в България писател-фантаст Вал Тодоров. След повече от 20 години в САЩ режисьорът снима "България, тази вечна ерес". Филмът с начало 20,45 часа представя живота извън Системата. Вълнуваща и по селски примитивна, тази история ще ви въвлече в пътуване из цялата страна в търсене на утопичното село Делфиново, а ваши спътници ще бъдат циганката-танцьорка Диана и саксофонистът от Пловдив Калоян. И защото всяко пътешествие се нуждае от подходящ саундтрак, филмът ще ви унесе приятно с етно мелодии от Митко Льолев, Булгара и Kottarashky.

Специално за пловдивската публика ще гостуват режисьорът Вал Тодоров и актьорът Калоян Патерков, които ще разкажат интересни случки около заснемането на филма. След прожекцията гостите и екипът на София Филм Фест канят всички в клуб Петното, където ще свирят музикантите от Kottarashky.

Прожекцията от 18,30 часа днес е на  номинирания за наградите "Златен Глобус" и БАФТА  - "Крадецът на книги". Филмът с участието на Джефри Ръш и Емили Уотсън е създаден по международния бестселър на Маркъс Зюсак, "Крадецът на книги" разказва историята на Лизел – необикновено и смело младо момиче, изпратено да живее в приемно семейство в Германия по време на Втората световна война. Тя се научава да чете благодарение на подкрепата на новото си семейство и на Макс, евреина-беглец, който се крие под стълбите. За Лизел и Макс силата на думите и въображението се превръщат в единственото бягство от суровата действителност. Благодарение на връзката помежду им двамата научават ценни и страшни уроци за живота.