Случаят от Лясковец - историята на един отхвърлен от обществото индивид

Животът

15-03-2014, 11:44

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пловдивският психиатър доктор Веселин Герев коментира трагедията

Стрелецът от Лясковец, който окъпа в кръв града и втрещи цяла България веднага беше обявен за луд. Медиите масово ни заляха с информация за това как лекари не са го лекували и поради тази причина мъжът е извършил тежкото престъпление. Резултат от стрелбата са четирима ранени (в това число и той) и един убит.

Това, че човек е бил на преглед за психиатрично освидетелстване не значи, че е луд. Това, че е социопат, че не контактува с никой - също не е повод за притеснение. Притеснително е конфликтното му и агресивно поведение и заплахите му за саморазправа и стрелба по деца. Това е историята на един отхвърлен от обществото ни индивид, който е събрал толкова злоба и желание за мъст към същото това общество, че е написал на гаража си "смърт за всички", коментира в блога си пловдивският психиатър д-р Веселин Герев.

Заканите му за стрелба и саморазправа с децата от училището той никога не е имал намерение да осъществи, защото който е решил да постъпи така, то той просто действа, а не предупреждава. Фаталният ден щеше да е един обикновен ден, ако същият този въоръжен със законните си пушкала психопат не беше "изненадан" сутринта в неговата "крепост" от полицейски служители. Притиснат от обстоятелствата той стреля по тях за "самоотбрана" и така се стига до печалния инцидент - един полицай е убит и още трима - ранени.

Сега само можем да гадаем и констатираме фактите. Сигурно е само едно - агресията в обществото ни ескалира, а почти четвърт милион българи имат законно оръжие. Остават и много въпроси без отговор - това самоотбрана ли е или е убийство, щяха ли полицаите при адекватна намеса да обезвредят стрелеца т.н.

И тъй като на агресията отговаряме с агресия, то тези злощастни събития ще зачестяват, завършва с мрачната си прогноза д-р Герев.