Повече от 50 са свлачищата в Добричка област

Мисия Добрич

15-03-2014, 12:22

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Към момента 55 са регистрираните свлачища на територията на област Добрич, по информация на Дирекция „Връзки с обществеността и протокол” към Министерство на регионалното развитие и благоустройството, предаде „Фокус”.

Общата площ на регистрираните свлачища в района е 17 356 дка – в общините Балчик, Каварна, Шабла и Тервел. За сравнение, в съседната Варненска област регистрираните свлачища наброяват 133 с площ 36 972 дка.

През миналата година в Добричка област няма регистрирани нововъзникнали свлачища. След извършен мониторинг за двете области са констатирани 19 активни свлачища, стабилизирани са 7, потенциалните са 94. При режимни изследвания са установени активни движения на свлачище в района на морския фар при вилната зона на село Кранево.

Според специалистите е трудно да се прогнозира къде биха могли да се активизират такива процеси или къде биха възникнали нови, но влияние могат да окажат например интензивни валежи чрез режима на повърхностните и подземни реки. Със средства от държавния бюджет през тази година МРРБ ще изпълнява дейности по Програма „Устройствено планиране, геозащита, водоснабдяване и канализация”. Те са предвидени основно за довършване на обекти със сключени договори от минали години, които бяха замразени през 2010 г., и за извършване на мониторинг на свлачищни територии. През тази година предстои да бъде завършено геодезическо заснемане на свлачището при спирка „Фара” във вилна зона „Кранево”, което засяга площ над 250 дка. Ще се търсят средства и от различни финансови източници.