50 000 на протест в Москва против Путин

В същото време се проведе и контрапротест в подкрепа на руския президент

Около 50 000 души се включиха днес в шествието в Москва срещу окупацията на Крим и политиката на руския президент Владимир Путин, предаде Франс прес, цитирана от Vesti.bg.

Данните на властите както обикновено се различават от тези на западните медии - според полицията са участвали 3000 демонстранти.
Протестиращите стигнаха до проспект "Сахаров", където се състоя митинг. "Не пипайте Украйна!" и "Не на войната" гласяха издигнатите лозунги сред множеството от хора на всякаква възраст, развяващи руски и украински знамена.

Демонстрантите скандираха "Не на властта на чекистите" (членове на съветските комунистически тайни тайните служби - бел. р.), а също така и "Навални!" - името на основния опозиционер срещу Путин, преследван от властите и поставен под домашен арест в Москва.

По същото време няколко хиляди души - 15 хиляди според полицията - се бяха събрали близо до площада на Революцията и Кремъл по призив на националистически организации, издигащи плакати в подкрепа на Владимир Путин.

"Няма да има Майдан в Москва!", изтъкнаха ораторите, имайки предвид площада в Киев, където три месеца демонстрации доведоха до свалянето на президента Виктор Янукович и издигането на власт на прозападната опозиция. Мнозина младежи носеха червени шушлякови якета с надпис СССР 2.0 на гърба - намек за нов Съветски съюз на компютърен жаргон.