Грижи за градината през пролетта, време е

Животът

16-03-2014, 09:30

Снимка:

svejo.net

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Стопли се и е време да се погрижим да цветята

След зимните студове, когато пролетта чука на вратата, е време да подготвите градината си за нов живот. Сега е моментът да вземете важни решения и да планирате действията си, за да постигнете наистина добри резултати. Обмислете внимателно, какви цветя и храсти искате да има в нея. Съобразете разположението на слънцелюбивите растения със сенчестите и слънчеви части на градината.

Прегледайте инструментите си. В изправност ли са те? Всичко ли е налице? Почистете ги. Махнете ръждата. Проверете дали дръжките са здрави. Ако е нужно, сменете ги или ги лакирайте. Не забравяйте, че трябва да ви е удобно да работите с тях. Подгответе ножиците за подкастряне – те ще са едно от първите неща, което ще ви трябва. Наточете остриетата на мотиките и лопатите. Помислете си – за терена, върху който е разположена градината ви, нужен ли е електрически аератор или можете да използвате вилата. И не забравяйте – работете със здрави и удобни ръкавици.

След като подготвите инвентара можете да пристъпите към работа. Първо трябва да почистите с гъст дарак тревните площи. Премахнете всички изгнили стръкове, които задушават тревата и пречат на растежа й. После направете с вила малки дупки в почвата. Това й помага да диша. Щом приключите с тревните площи, прекопайте мястото, на което ще садите цветята и почистете плевелите. Когато окопавате, не го правете близо до корените на растенията, за да не ги повредите. Храстите и дърветата, например, е добре да окопавате в радиус от 50-70 см около коренището. Около растенията с плитки коренища можете да оплевите и внимателно да разрохкате повърхностния слой на почвата.

Проверете има ли растения, които зимата не е пощадила. Не бързайте да унищожавате измръзналите храсти или дървета. Подрежете ги и изчакайте. Възможно е от тях да избият нови пъпки.

Пролетта се усеща във въздуха. Време е за подрязване. В градината ви има рози? Ако температурите се задържат трайно високи значи е време да ги подрежете. Почистете сухите и преплетени клони на живия плет, но не бързайте с оформянето му. Избързате ли, много е вероятно късните пролетни слани да попарят младите, току-що прокарали листа.

Проверете грудките, които искате да насадите – добре ли са съхранявани, измръзнали ли са? Осигурете си семената за тези цветя, които се сеят направо в градината. Набавете си и семена от едногодишните цветя, които ще засеете за разсад и междувременно подгответе съдовете за тях. Добре е почвата, в която ще ги засявате, да е по-лека. Така ще улесните поникването и на по-късен етап изваждането на разсада. Ако няма специални изисквания за съответния сорт, се грижете за саксиите до началото на май. Тогава можете да подготвите лехите и да преместите разсада в тях. Вземете прегорял оборски тор или биохумус от червен калифорнийски червей, с който да подсилите почвата в градината. Проверете дали поливната ви система – помпи, маркучи – е изрядна. След първото косене на тревата (достигнала вече 6 см височина), когато почвата е необходимо да е суха, трябва да я подхраните с малко изкуствен тор и да я поливате редовно.

Вие и градината ви вече сте готови да се приемете живителните сили на пролетта и да се възползвате от тях.

Източник: domigradina.com