Принудителна ваканция за 50 училища заради липса на пари

Животът

16-03-2014, 11:27

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Или не трябва да има занятия за два месеца, или да се намалят учителските заплати и издръжката, обясни депутат

Редица училища в общини извън София, Пловдив, Варна и Бургас са с орязани бюджети и има опасност от принудителна ваканция за два месеца в края на годината. Това съобщи депутатът от Кърджали Милко Багдасаров. Според него засегнатите са десетки, пише вестник "Преса".

 Темата ще бъде поставена много остро днес на семинара на левицата пред министрите на образованието проф. Анелия Клисарова и на финансите Петър Чобанов. „Трябва да търсим варианти съвместно с МФ за излизане от тази ситуация. Училище „Петко Рачов Славейков“ в Кърджали, на което бях директор по-рано, е едно от тях.

Отразяването на делегираните бюджети се отразява на всичко - или не трябва да има занятия за два месеца, или да се намалят учителските заплати и издръжката“, обясни депутатът. На някои места парите били орязани с по 15-20%. Според Багдасаров проблемът дошъл от неправилно тълкуване на постановлението за изпълнение на бюджета. Тази година дали повече пари на малките училища, за да си плащат тока и водата, но това не се случило за сметка на увеличение на стандарта за издръжката на един ученик, а за сметка на бюджетите на големите и средните училища. „От 22 училища в община Кърджали пет са потърпевши“, твърди соцдепутатът. Досега той и колегите му два пъти сядали на една маса с финансистите на МФ и МОН, за да обсъждат проблема. „Сега ще се направи цялостен анализ и да се види как да се излезе от ситуацията“, каза Багдасаров.

Министър Анелия Клисарова обясни пред вестника, че от 3000 училища, такъв проблем имало за около 50. Получила сигнали от четири общини, сред които са Кърджали, Сатовча, Годеч. Според нея кметовете неправилно прилагали постановлението. „Вратите на министерството са отворени. Няма да оставим училища без пари. Миналата година дофинансирахме за ток и вода с 9,4 млн. лв“, напомни тя.