На Пурим еврейчета помагат на болен младеж (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

16-03-2014, 16:58

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

За лечението на Йожи Белло са нужни 50 хиляди евро

Благотворителна кампания в помощ на 21-годишния Йожи Белло, страдащ от тежко заболяване, започна на празника Пурим Неделното училище към организацията на евреите „Шалом“ в Пловдив. За лечението на младежа в Германия са нужни 50 хиляди евро. Средствата ще се събират в РОЕ „Шалом“, съобщи Ема Мезан, председател на Израилтянския духовен съвет в Пловдив. Наред с това, на предстоящите състезателни игри в София на 22 и 23 март, организирани от еврейската общност в България, всеки един състезател ще отдели по 4 лв.

Своята подкрепа за кампанията дава и Израелско-българският институт. „Продължаваме кампанията след концерта на 22 февруари в Израел, организиран от българското посолство там“, съобщи д-р Невен Енчев, председател на Израелско-българския институт за развитие. В концерта благотворително са участвали Николина Чакардъкова и танцьори от ансамбъл „Гоце Делчев“, както и певицата Рени.

В деня на Пурим „Шалом“ и Израелско-българският институт организираха празник за деца, болни от ДЦП, пациенти на болница „Медлайн“ и техни приятелчета от еврейската общност. Д-р Невен Енчев поздрави децата и заедно с тях си пожела макар и от различни общности и в различно положение, те да продължат да се събират заедно и да си помагат.

За Пурим, който е най-веселият еврейския празник, децата пристигнаха с маски и крачетала. Те всички си разказаха приказката за Пурим и за победата на доброто над злото, пожелаха си да правят повече добрини и изядоха сладкишите, които символично представляваха ушите на злия Аман. Но не пропуснаха да разкажат какви добрини са правили досега. Първа започна Евгения Енчева, която сподели как на идване е помогнала на дете да изкачи трудни стълби.

Пурим се тбелязва се на 14 и 15-ти Адар (февруари или март при високосна година). Той не е религиозен празник. Пур – означава жребии  и затова е наричан и празник на жребия. Всички – деца и възрастни, се маскират и пресъздават победата на Естер и Мордехай над злия Аман.

Историята на празника е описана в пергаментов списък „Магелат Естер”, който се чете в синагогата, като при всяко споменаване на името на злодея Аман, всички тропат с крака или въртят кречетала.

Историята разказва, че царят на Персия Ахашверош (Артаксеркс – 426 г. пр.н.е) заточил гордата царица Вашти и се оженил за красивата еврейка Естер. Под влияние на Аман – царедворец и съветник на царя, била издадена заповед да се избият всички евреи в царството. След като всичко било приготвено, Аман хвърлил жребий (пур), за да определи точният ден за разправата. Жребият паднал на 14-тия ден на месец Адар. Царица Естер и чичо й Мордехай успели да предотвратят това злодеяние и спасили еврейския народ от гибел. Злият Аман бил наказан.