Психотест за всеки с оръжие през 3 години

Новините

17-03-2014, 06:06

Снимка:

sxc.hu

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Ще се прави централен регистър на хората с психични заболявания

Срокът за валидност на документа за психично здраве, който се изисква за издаване на разрешително за притежаване на оръжие, ще бъде намален от 5 на 3 г. Това съобщи зам. вътрешният министър Васил Маринов вчера. Той участва в семинара на червените депутати и министри, който се проведе през уикенда на Боровец.

Това ще е една от мерките за затягане на режима за притежаване на оръжие, които обсъжда правителството след инцидента в Лясковец, при който в спецакция загина командос, а други трима бяха ранени.

Още от януари вътрешният министър Цветлин Йовчев е наредил проверка на функционирането на КОС, има и втора заповед, с която да се прегледа регламента, по който се издава разрешително и се съхранява оръжие, обяви още Маринов. Йовчев е наредил и пълна проверка на акцията от петък.

В сряда ще бъде сформирана работна група между представители на вътрешното, здравното и социалното ведомство, която да проучи случая, обяви премиерът Пламен Орешарски. Целта ни е да се набележат превантивни мерки, а не след това да отчитаме кой е виновен и защо не си е свършил работата, обясни той. И се закани, че ще даде на работната група много кратки срокове.

Ще се прави централен регистър на хората с психични заболявания, обяви още Орешарски. Здравната министърка Таня Андреева обясни, че преди години такъв е имало, но базата данни в него не е обновявана отдавна.

В психодиспансерите трябва да имат списъци на хората, които притежават оръжие, и когато при тях се появи такова лице, трябва по своя инициатива да уведомяват МВР за това, каза още Маринов.

Вътрешната комисия на парламента ще извика на изслушване главния секретар на МВР Светослав Лазаров по случая "Лясковец", обяви пък шефът Атанас Мерджанов. Случаят е подценен във времето и като обществена опасност, категоричен бе соцдепутатът.