Всеки 20-ти българин - психично болен

Животът

17-03-2014, 07:57

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Преглед на печата

Пет на сто от хората в България имат психични заболявания. Всяка година се случват поне десетина убийства, извършвани от психично болни, заявява в  интервю за "Стандарт" психологът Иван Игов.

Въпреки това ние продължаваме да не се учим от грешките си. Можеше станалото в Лясковец да бъде избегнато, ако човекът бе лекуван. Тук опираме до две неща. Първо, нужно е опростяване на процедурата, при която човек с психично заболяване може да бъде принуден да се лекува. Сега тя е много тромава, трябва да се мине през прокуратура, да има няколко свидетели, че човекът е опасен, за да може той да бъде въдворен за лечение.

Второто, на което трябва да обърнем внимание, е здравната помощ на психично болните хора. В момента тя би трябвало да бъде държавна, а психодиспансерите към болниците да бъдат търговски дружества, както самите болници. Няма клинични пътеки, посочи още Игов.

Сред българите, които притежават оръжие, може да има и психично болни. Същото важи за упражняващите професии, при които се изисква потвърждение от центровете за психично здраве, че съответният човек е в душевно равновесие. Това съобщава за  "Труд" доктор Цветослава Гълъбова, директор на държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" в столичния квартал "Курило".