Прогресивна партия спечели убедително изборите в Сърбия

"Това е най-добрият изборен резултат на партия от 90-те години"

Управляващата проевропейска Сръбска прогресивна партия спечели 50 на сто от гласовете на вчерашните предсрочни парламентарни избори и извоюва убедителна победа, която й дава възможност да управлява самостоятелно, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Това е най-добрият изборен резултат на партия от 90-те години", каза лидерът на СПП и вероятен нов премиер Александър Вучич, цитиран от Франс прес. "Сигурен съм, че Сърбия ще продължи по пътя към ЕС. Желанието ми е Сърбия да продължи борбата с корупцията, да тласне напред икономиката и да увеличи заетостта. За тази цел са необходими болезнени реформи. но аз съм сигурен, че сърбите скоро ще живеят по-добре, отколкото живеят сега", добави той.

Според Центъра за свободни избори и демокрация (ЦеСИД) СПП ще получи 160 от общо 250 депутатски места. Втора е Социалистическата партия, партньор на СПП в досегашната управляваща коалиция, с 15 на сто от гласовете. Останалите места ще се разпределят между прозападната Демократическа партия и Новата демократическа партия на бившия президент Борис Тадич, които получават по 6 на сто от гласовете, отбелязва Асошиейтед прес. Избирателната активност бе около 52 на сто.

Изборната победа на СПП - партия на бивши ултранационалисти, обявили се за членство на Сърбия в Европейския съюз, й осигури мнозинство, небивало от времето на Слободан Милошевич през 90-те години, посочва Ройтерс. Вучич ще поеме министър-председателския пост в момент, когато Сърбия започва преговори за присъединяване към ЕС.

От идването си на власт през 2012 г. правителството на СПП подобри значително отношенията с бившата сръбска област Косово, която обяви независимост през 2008 г., напомня АФП.

44-годишният Вучич - бивш проруски ултранационалист, сега прегърнал каузата на европейската интеграция на Сърбия – извоюва масираната подкрепа на електората след серия от зрелищни арести на свръхбогати бизнесмени в хода на борбата с корупцията и организираната престъпност, посочва АФП.

Според анализатори, цитирани от Ройтерс, СПП дължи победата си на личната популярност на Вучич. Но негови опоненти се възмущават, че толкова много власт се концентрира в ръцете на човек, който допреди пет години беше злъчен критик на Запада и отстояваше каузата на Велика Сърбия, подпалила войните и кървавото разпадане на Югославия през 90-те години, добавя Ройтерс.