„Нафтата" стяга шествие за бургаското дерби

Спорт

17-03-2014, 10:03

Снимка:

Марин Боянов

Автор:

Марин Боянов

Всичко от Автора

Както вървят нещата за бургаския футбол, това дерби в "А" група ще бъде може би предпоследното на това ниво.

Феновете на "нафтата" смятат да организират шествие в подкрепа на футбола в Бургас. То ще се проведе преди мача между двата бургаски отбора - Черноморец и Нефтохимик на стадион Лазур. Привържениците ще се обединят под мотото "За спасение на футбола в Бургас". Тук се визира и липсата на подкрепа за клуба от Общината, която преди време пое ангажимент да помогне на Нефтохимик при ползването на стадион Лазур.

Истината обаче е, че Нефтохимик е частен футболен клуб и той би трябвало да се получава субсидии от своя собственик. На няколко пъти обаче президентът на нафтата Николай Филипов обяви, че няма възможност да спонсорира отбора, въпреки че и до момента дава средства според възможностите си, в издръжката на клуба. Той каза и това, че веднага би предоставил своите акции на човек, който има желание да налива пари и да се заеме сериозно с многострадалния бургаски клуб. Но такъв засега няма.

Липсата на средства пък доведе до напускането на много футболисти след края на есенния сезон, до срива в играта, до липсата на средства за нормална подготовка и в крайна сметка до последното място в класирането на А група. Тъжно като факт, но тази агония продължава вече няколко месеца, а Нефтохимик оцелява на магия. На последните мачове на тима, които се играха в Сливен и феновете намаляха значително, въпреки, че тези които бяха на мачовете подкрепяха отбора, независимо от  загубите. В спасението на отбора се включи и бургаската футболна легенда Златко Янков, който стана треньор, но засега резултатите на отбора са плачевни.

Нефтохимик няма собствена база, там където тренира се готвят още половин дузина отбори, което влияе на качеството на тревното покритие на терена в Долно Езерово, доколкото може да се говори за такова...но това са неща, които са говорени и казвани многократно.

И така, ако шествието се случи, то ще бъде на 25-ти март. Такова събитие имаше и преди първия мач между Черноморец и Нефтохимик през есента, когато нафтата победи на терена с 3:2, а по трибуните "зелените" фенове бяха два пъти повече от "сините".

Но както вървят нещата за бургаския футбол като цяло, това дерби в "А" група ще бъде може би предпоследното на това  ниво. И за съжаление за доста време напред.