Официално: Бургас пак е най-добър за живеене

Морският град изпревари всички в читателските класации с 60 хиляди гласа

Повече от 60 хиляди души в България са дали своя глас за Бургас, в читателските класации на Дарик радио и вестинк "24 часа".

Точно в 11.00 часа започна официалната церемония в Националната художествена галерия в столицата, на която за трети пореден път Бургас беше обявен за най-добър град за живеене в България, заедно с Велико Търново за 2013 година.

Победителите са два града за първи път в седемгодишната история на класацията. Те са събрали еднакъв брой точки по 20-те критерии, на които се базира класацията.

Велико Търново печели приза „Най-добрият град за живеене" за първи път в историята на класацията, докато Бургас е определен като най-доброто място за живеене за трети път и за втора поредна година. Максимален брой точки града ни събра в областите: чужди инвестиции, процент на безработни граждани, бездомни кучета, безплатен безжичен интернет на обществени места, брой денонощни аптеки, хубава главна пешеходна улица, работно време на магазините, близост до курорти.

Премиерът Пламен Орешарски връчи голямата награда на кметовете на двата града Даниел Панов и Димитър Николов. 

„Решавайки един проблем, ние се сблъскваме с втори. Но аз съм убеден, че това е пътят на моя град, убеден съм, че всички български градове трябва изключително динамично да се развиват", каза Димитър Николов.

Церемонията по връчването на наградите започна с един специален приз - за „Най-бързорастящ град", който беше връчен на кмета на Несебър Николай Димитров. Градът се отличава още с висока раждаемост, механичен прираст и голям брой сключени бракове.