Признание! Пловдив е най-красивият град в България

Мисия Пловдив

17-03-2014, 11:56

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Велико Търново и Бургас са най-добрите градове за живеене, определи традиционната класация

Пловдив бе отличен за "Най-красив град на България" в класацията на вестник "24 часа" и Дарик радио.

За първи път пък два града поделиха титлата "Най-добрият град за живеене". Велико Търново и Бургас получиха голямата награда с по 40 точки, получени от 20-те критерия, по които се оценяват градовете в класацията. Велико Търново печели за първи път, Булгас – за трети, пише 24 часа.

Две награди отнесе и София. Столицата бе отличена като "Най-добър бизнес град на България" и "Най-добър град за културен живот".

"Най-зелен град на България" стана Кюстендил, а за най-перспективен бе отличена морската столица Варна.

За "Най-добър малък град" бе отличен Аксаково, най-младият град в България. "Най-бързорастящ град" пък стана Несебър.

За първи път имаше награда и за "Най-добър български град извън пределите на страната". Тя отиде в сръбския град Димитровград, чието българско име е Цариброд. Основният критерии за оценяване в тази категория е начинът, по който градовете извън България съхраняват българщината и доколко подържат връзки с България.

Критериите, по които се оценяват обективно градовете в България включват екологично състояние, възможности за спорт в града и алеи за велосипедисти, детски градини, състояние на главната улица, брой паркоместа и време за престой в задръствания, безплатен интернет на обществени места, състояние на болниците и наличие на апаратура в тях, близост до летище, брой на университети и гимназии с изучаване на чужд език, статистика за престъпността, раждания на глава от населението и пр.