Гергов се оплака: Бизнесът ляга и става с кредити

Сочат ни като грабители, каза бизнесменът и БСП лидер на среща с министър Драгомир Стойнев

На родния бизнес се гледа с други очи в сравнение с чуждестранните инвеститори, каза Георги Гергов. Той посрещна министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на среща с бизнеса в Пловдив.

По думите на Гергов родните предприемачи са избутани в ъгъла, а чуждите са с предимство. Бизнесът ляга и става с мисли за кредитите, коментира още лидерът на БСП в Пловдив и областта.

Един от присъстващите на срещата бизнесмени - Коста Чоков, предложи мерки за решения, за да се променят условията за бизнес: справедливост и равенство в закона; стимулиране на спестовност; ограничаване на корупцията; електронно правителство.

Пловдивският предприемач Валентин Кънчев потърси съдействие от министър Стойнев относно икономическа зона "Тракия". Той каза, че бизнесът иска пари за инфраструктура в индустриалната зона. Пловдивчани поставиха и въпроса с реконструкцията на "Голямоконарско шосе". Това е входът на Пловдив, важно е за индустриална зона Марица, стават катастрофи, каза Кънчев.

Инфраструктурата не е в програмата ни, ще търсим съдействие от регионалното министерство, заяви министърът.

Любомир Костов директно каза на Стойнев: "Бръкнете по-дълбоко. ЕРП-тата имат техни решения, които са затормозяващи."

"Няма да се случи както друг път. Този път няма да се ангажирам само аз. Не е нормално да платиш за присъединяване и да чакаш 1 година. Законът трябва да е еднакъв за всички", коментира Стойнев. Още за казуса с ЕРП-тата виж ТУК.

Според Любозар Фратев най-голяма инвестиция трябва да се прави в образованието.

Взимат диплома, но нямат знания, отговори министърът. Ако имаме нужда от 10 хиляди адвокати, те се дипломират 56 хиляди, примерно. Цял свят планира, ние като чуем думата "планиране" и ни става лошо, допълни Стойнев.

Той заяви още, че 600 хиляди руски туристи идват у нас на година. "Притеснен съм за Украйна, от това, което ще се случи. Европейската комисия трябва да мисли за ефекта върху малките държави", заяви министърът.

Какво още каза Драгомир Стойнев в Пловдив вижте ТУК.