ЕС наказва 21 руснаци и украинци, САЩ - 11

Новините

18-03-2014, 06:29

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Вашингтон отхвърля резултатите от допитването в Крим

ЕС и САЩ наложиха вчера санкции на руски и украински официални лица, изиграли роля в анексирането на Крим от Москва, съобщи Би Би Си. Санкциите включват забрана за пътувания и замразяване на авоари.

В “черния” списък на ЕС, уточнен от външните министри в Брюксел, влязоха 21 души, сред които 13 руснаци и 8 верни на Русия украинци. Имената не бяха съобщени, но списъкът

не би трябвало да съдържа

членове на руското правителство,

заявиха неназовани източници в Брюксел. Санкциите вероятно не включват и шефовете на големи руски енергийни компании, стана ясно от изявление, което направи по-рано вчера австрийският министър на европейските и международните въпроси Себастиан Курц, цитиран от Ройтерс.

ЕС ще приеме допълнителни мерки, когато лидерите на ЕС се съберат в края на седмицата в Брюксел. “Опитваме да изпратим възможно най-силното послание към Русия, за да разбере тя колко е сериозно положението след т.нар. референдум в Крим”, обяви шефът на европейската дипломация Катрин Аштън при пристигането си на заседанието в Брюксел.

Още в неделя Европа осъди кримския референдум, определи го като противозаконен и нелегитимен и обяви, че няма да признае резултатите от него. Списъкът на потенциалните потърпевши обаче беше най-строго пазената тайна през последните дни. Неофициалните информации са, че широкият му вариант съдържа около 130 имена.

В телефонен разговор с руския президент Путин след референдума Барак Обама също го е предупредил, че САЩ никога няма да признаят отцепването на полуострова. Вашингтон отхвърля резултатите от допитването, протекло под натиска на руската военна интервенция, заявил Обама.

Вчера Белият дом също обяви санкции за 11 руснаци и украинци. За разлика от ЕС той оповести конкретни имена.

7 души са от близкото

обкръжение на Путин -

неговият “сив кардинал” Владислав Сурков, икономистът Сергей Глазев, съветвал Кремъл по въпросите на Украйна, шефката на горната камара на парламента Валентина Матвиенко, вицепремиерът Дмитрий Рогозин. В списъка са още депутатите от Думата Елена Мизулина и Леонид Слуцки и членът на Федералния съвет Андрей Клишас. Санкциите засягат само лични активи, а не и такива на фирми и компании.

Освен това САЩ налагат санкции и на 2-мата кримски сепаратисти - премиера Сергей Аксьонов и шефа на парламента Владимир Константинов, на бившия украински президент Янукович и на най-известния проруски депутат в Украйна Виктор Медведчук, чието дете е кръстено от Путин.