Откриха скелет на мъж болен от рак

Животът

18-03-2014, 11:13

Снимка:

Thinkstock/Guliver

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Останките са на богат човек, който е бил между 25 и 35-годишен, когато е починал край Нил

Археолози откриха скелет на мъж, който е бил болен от рак преди 3 200 години и споделят, че откритието може да помогне да стане ясно как еволюира болестта, предаде АФП.

Останките са на богат човек, който е бил между 25 и 35-годишен, когато е починал. Те са намерени в гробница край река Нил в Судан. Костите показват, че човекът е имал метастазирал карцином - рак. Това е най-древният цялостен скелет на човек, засегнат от метастази на рак, заявиха учени от университета в Дърам и Британския музей.

Анализът доказал, че става дума за злокачествен тумор на меките тъкани, който се е разпространил почти по цялото тяло, което го прави най-стария "убедителен" пример за метастазирал рак, намиран някога, казват археолозите.

Изследователите от универсиета в Дърам и Брианския музей казва, че откритието може да помогне да се изследват причините за появата на болестта в древността и да даде повече информация за развитието й в миналото.

Въпреки, че е една от основните причини за смъртността в наши дни, изключително рядко археолози се натъкват на находки на тази болест. Това караше учените да вярва, че ракът е болест свързана най-вече със съвременния начин на живот, но сега става ясно, че ракът е съществувал в долината на река Нил през 1200 г. пр. Хр.

Михаела Байндър от университета в Дърам казва: "Това може да ни помогне да разберем почти неизвестната история на болестта. Имаме много малко примери за нейното съществуване преди първото хилядолетие от новата ера.

Трябва да разберем историята на болестта, за да разберем по-добре как еволюира тя и за тази цел е важно да намираме още такива примери".

Източник: АФП, "Дейли Мейл", БТА