Над четири хиляди добруджанци проверяват данъчно – осигурителните си сметки сами

Парите

18-03-2014, 11:52

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

4084 добруджанци проверяват данъчно – осигурителните си сметки сами, след като са получили  персонален идентификационен код /ПИК/ от офиса на НАП в Добрич. Тази услуга на приходната агенция бе предоставена на клиентите в началото на 2012 година и е напълно безплатна. От началото на годината 268 добруджанци са поискали от местния офис на Агенцията да им бъдат издадени такива кодове.

Чрез този код клиентите на администрацията  могат да проверят извършените от тях плащания, преведени по сметките на НАП, и да получават информация за наличие на задължения. Персоналният код дава възможност на притежателите да извършват проверка на регистрираните им трудови договори в НАП от работодателя, какъв е осигурителният им доход - върху каква сума работодателите внасят осигурителните им вноски, а така също и да получават информация за данните в индивидуалната им партида по Допълнителното задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО) - в кой пенсионен фонд са осигурени и каква е натрупаната сума до момента по партидата.

Желаещите да получат персонален идентификационен код трябва да подадат заявление по образец, което може да се изтегли от електронната страница на НАП. Заявлението може да се подаде във всеки офис на НАП, но получаването му става в офиса на Агенцията по постоянен адрес за физическите лица.

От НАП Добрич съветват притежателите на ПИК да го ползват лично и ако го загубят, незабавно да уведомят Агенцията, за да бъде прекратен достъпът до личните им данни чрез този код. Уведомяването става отново чрез подаване на заявление в компетентната структура на НАП, като в него се отбелязва графата „промяна на персоналния идентификационен код”.