Над 70 жалби срещу EVN в прокуратурата само за година

Мисия Пловдив

18-03-2014, 14:12

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Валерия Попова

Всичко от Автора

Гражданско движение "ДНЕС" поиска пълна ревизия на "ЕВН Топлофикация"

За последните 2 години през приемната на движение "ДНЕС" в Пловдив се преминали 1268 души. Най-много, около 62 %, са хората, които са се оплакали от ЕВН - Топлофикация и ЕВН – Електроснабдяване в града.

Именно лавината от жалби наложиха представители на електроразпределителното дружество, граждански организации, представители на ДКВР, МИЕТ, Районната прокуратура в Пловдив и потребители да се съберат на кръгла маса, за да обсъдят проблемите, свързани с парното и топлата вода.

В Районна прокуратура през изминалата година са пуснати 39 жалби, като по една от тях още не е приключила проверката. В Окръжна пък са постъпили 33 сигнала, посочи Гергана Мутафова – районен прокурор на Пловдив.

От движението искат пълна ревизия на ЕВН Топлофикация, а също и налагане на мораториум за делата срещу дружеството. "ДНЕС" са внесли предложение за изменение на глава 10 от Закона за енергетиката. В Пловдив те настояха топломерите да се монтират извън входа на сградата, топлинната енергия да се отчита ежемесечно и да отпаданат топлинните счетоводители.

На кръглата маса днес бяха поставени и обсъдени проблемите между Топлофикация и потребителите. Като едно от честите оплаквания на пловдивчани е неяснотата във фактурите, липсата на реален отчет и нереалните (завишени) сметки, посочват от ДНЕС. Хората се тревожат и за безразборната смяна на електромери, на които често не присъства собственика на имота.

Участие в дискусията взеха представители на "ЕВН Топлофикация", експерти от ДКЕВР,  Евтим Бонев – експерт от Комисията за защита на потребителите, представители на Областна администрация – Пловдив, Информационен център "Европа директно" – Пловдив; Георги Христов – експерт по енергетика на Гражданско движение "ДНЕС", Димитър Илчев – координатор "Приемни" на "ДНЕС", Наталия Кумпикова и Елена Иванова – адвокати-доброволци на "ДНЕС", както и Малина Несторова – областен координатор на "ДНЕС" – Пловдив.