СОС: Държавата ни притиска за „Топлофикация“

Държавата иска от Столичната община да вземе заем в размер на 500 милиона лева за погасяването на задълженията на дружеството, оплакаха се съветници

Държавата иска от Столичната община да вземе заем в размер на 500 милиона лева за погасяването на задълженията на "Топлофикация - София", обявиха на пресконференция общински съветници, предаде „Фокус”.

 Не отива на един министър да се държи като рекетьор, каза общинският съветник и част от работната група за „Топлофикация“ Зафир Зарков. Той добави: „Енергийната система на България е в абсолютен колапс. Няма как, и не бива да влизаме в стила на управление на държавата, по стила на БСП. Поставени сме под сериозен обстрел и натиск - да се иска да се вземат 500 милиона лева от софиянци, без да е ясно кой ще ги връща”.

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков обясни, че конкретният размер на задължението на „Топлофикация” не е уточнено.  По този повод Зарков обясни, че те са под 500 млн. лв. Зам.-председателя на СОС Николай Стойнев заяви, че 426 милиона лева са задълженията на „Топлофикация” към Българския енергиен холдинг, според данни на холдинга.

Абсурдно е предложението на държавата Столична община да вземе заем, с който да погаси задълженията на "Топлофикация  София" към "Булгаргаз" и Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това коментира още Герджиков, добавяйки:

„Министърът на икономиката заяви, че Столична община не предприема никакви действия във връзка с това, че "Топлофикация" има задължения към "Булгаргаз" и Български енергиен холдинг (БЕХ). Започнаха разговори за погасяване на задълженията на "Топлофикация" към БЕХ. От страна на принципала на БЕХ, не са подходили достатъчно сериозно, но това е тяхна преценка и говори за това колко сериозно подхождат към този проблем”.

Председателят на общинския съвет определи като абсурдно предложението Общината да вземе заем за погасяването на дълговете на „Топлофикация“. Той допълни: „По времето на управлението на "Топлофикация" от страна на държавата, е натрупано това задължение. Не е справедливо всеки жител на този град да бъде натоварен с 500 лв., за да заплати тези стари задължения, под формата на заем, който общината трябва да тегли“.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране има намерение в сряда да стартира процедура по отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества. Това съобщи вчера в пловдивското село Радиново ресорният министър  Драгомир Стойнев. Той добави: „ЕВН, ЧЕЗ и Енерго-про дължат 320 милиона лева на НЕК, заедно с дълга на „Топлофикация София“ задълженията към Националната енергийна компания възлизат на близо 1 милиард лева“.