Вандализъм: Гамени потрошиха новия асансьор на Мостика в Бургас

Съоръжението е абсолютно неизползваемо

Новоизграденият асансьор за хора с увреждания на бургаския Мостик е бил вандалски потрошен снощи. Разбита е автоматичната врата, липсват два броя защитни мрежи, два броя триклексови стъкла, както и опорните буфери. /виж галерията/Вандалите са огънали подовата рамка, а електрическото захранване е изцяло прекъснато. Асансьорът е абсолютно неизползваем, в момента специалисти оценяват нанесените щети, които ще трябва да бъдат възстановени от Община Бургас.

Асансьорът беше монтиран през ноември миналата година на моста на центарлния плаж. Целта на съоръжението бе да осигури достъп до двете нива на Мостика за хората с увреждания. Той бе изграден с европейски средства, заедно с реставрацията на Остров Света Анастасия.„Не мога да намеря точните думи, които да са достатъчно възпитани, за да изразя недоумението и огорчението си от този вандализъм. Оставям настрана огромния труд, който положихме, за да се случи спечелването на проекта, ремонта на Мостика и поставянето на асансьор. Болно ми е от агресивното отношение към най- уязвимата група – хората с увреждания, които не успяха поне за няколко месеца да му се порадват.  Във възможно най- кратки срокове асансьорът ще бъде възстановен, но кому е нужно да се влагат отново труд и обществени средства за възстановяването на нещо, което вече е направено“, заяви кметът на Община Бургас Димитър Николов. 

Община Бургас е подала сигнал в полицията с искане за разкриване на извършителите. В момента служители свалят записите от камерите, които са разположени до Мостика.